
Helfo har avtale med Psykologsenteret for å kunne tilby fristbruddpasienter ved Voksenpsykiatrisk Poliklinikk (VOP) Nordlandssykehuset, et annet behandlingssted.
Fristbruddpasient:
Rettighetspasienter som ikke har fått nødvendig helsehjelp innen den fristen som spesialisthelsetjenesten har fastsatt, har rett til nødvendig helsehjelp uten opphold. I disse tilfellene vil Helfo Pasientformidling forsøke å finne et annet behandlingstilbud til pasienten. Psykologsenteret vil gjennom sin avtale med Helfo, kunne tilby behandling til fristbruddpasienter. Om pasienten takker ja til et konkret tilbud fra en fristbruddleverandør, overtar denne behandlingsansvaret for pasienten.
https://www.helsenorge.no/rettigheter/dine-rettigheter-ved-fristbrudd/#hva-er-fristbrudd
Egenandel:
Pasienter som får sitt behandlingstilbud gjennom Helfo fristbruddordning betaler egenandeler i henhold til gjeldende takster, inntil frikort.
Forløpskoordinator:
Fra 1. januar 2019 har alle som blir henvist til spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern og rus, og som har rett til nødvendig helsehjelp, blitt omfattet av et pakkeforløp. Pakkeforløp skal medvirke til at pasienter og pårørende får et mer helhetlig og forutsigbart tilbud, uavhengig av hvor i landet man bor. Innføring av pakkeforløp innebærer at alle virksomheter innen spesialisthelsetjenesten som utreder og behandler pasienter i psykisk helsevern skal utpeke en forløpskoordinator.
Forløpskoordinatoren skal være med å sikre at utredning, behandling og oppfølging er individuelt tilpasset og skjer uten unødvendig ventetid. Forløpskoordinator vil være en viktig kontaktperson for deg og eventuelt dine pårørende, og kan svare på spørsmål og gi informasjon om hva som skal skje underveis i et forløp.
Forløpskoordinator ved Psykologsenteret er Eirin Ståhl Alexandersen.
Kontaktperson er Hilde Knutsen Røst; hilde@psykologsenteret.no
Barneansvarlig:
Barneansvarlig personell er en lovpålagt funksjon i spesialisthelsetjenesten. Gjennom Helfos fristbruddordning gir vi behandlingstilbud til pasienter som ellers ville vært i spesialisthelsetjenesten, og derfor har vi også barneansvarlig personell.
Barneansvarlig har ansvar for å fremme og koordinere oppfølgingen av barn som er pårørende til foreldre eller søsken som er i behandling for psykisk sykdom. Barneansvarlig har god kunnskap om kommunikasjon med barn, samt om situasjonen hvor barn er pårørende og hvilke behov de har da. Barneansvarliges funksjon er å støtte, informere og veilede kolleger, slik at barn som er pårørende får den informasjonen og oppfølgingen de trenger når foreldre eller søsken er syke.
Barneansvarlig ved Psykologsenteret er Bente Almo
Kontaktperson er Hilde Røst: hilde@psykologsenteret.no
Telefon: 755 38 000
Klage:
Du har rett til å klage dersom du mener at du ikke har fått oppfylt dine rettigheter som pasient, eller at du ikke har mottatt de helse- eller omsorgstjenestene du har krav på. Pårørende kan også ha klagerett.
Dersom du ønsker å gi en tilbakemelding til Psykologsenteret kan du gjøre det ved å sende oss et brev via digipost eller altinn.
Vi tar kontakt så snart vi har mottatt brevet.
Pasient- og brukerombudet:
Skal ivareta pasientenes behov, interesser og rettsikkerhet overfor helsetjenestene, og bedre kvaliteten i helsetjenestene. Hvis du ikke er fornøyd med helsehjelpen, hvis du ønsker bistand til å løse konflikter, og hvis du ikke får oppfylt dine rettigheter som pasient eller pårørende kan du ta kontakt med pasient- og brukerombudet.
https://www.pasientogbrukerombudet.no/kontakt-oss
Skal du klage, må du sende skriftlig klage til den du klager på, det vil si den enheten i helse- eller omsorgstjenesten som har ansvaret for beslutningen du klager på.
Enheten du klager på skal få mulighet til å vurdere din klage og gjøre om sin opprinnelige avgjørelse. Er de fortsatt uenige med deg, sender de klagen videre til Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen).
https://www.helsenorge.no/klage-og-erstatning/klageordninger
Fritt rettsråd - psykisk helsevern:
Pasienter som vil klage på vedtak som gjelder tvangsmedisinering og tvangsernæring innenfor psykisk helsevern, har rett til 5 timer advokatbistand i forbindelse med klagesaken. Dette kalles fritt rettsråd og ordningen ble innført 1. juli 2017.
Dersom du har egne ønsker om advokat kan sykehuset også hjelpe deg med det. Om du velger en annen advokat enn de som yter fritt rettsråd, kan det påløpe ekstra kostnader for deg. Dette gjelder blant annet advokatens reise- og oppholdsutgifter.
Det er Statsforvalteren som er klageinstans i slike saker. Dersom du velger å få bistand fra advokat til å klage, oversender sykehuset informasjon til Statsforvalteren. Informasjonen omfatter hvilken advokat som bistår deg i saken, samt klagen din.